Yağlar bildiğimiz sıvı ve margarine yağlar, bütün hayvansal ürünlerde, kuru baklabillerde ve az da olsa sebzelerde bulunur. Sporcu bünlük enerji ihtiyacının %25-30′unu yağlardan sağlar. Bunun %10′u doymuş yağlar (tereyağ, margarine…), %10′u yarı doymuş yağlar(zeytinyağı), %10′u doymamış yağlardan oluşmalıdır. Sıvı yağ kullanımı önerilmektedir.
Yağların en büyük özelliği A, D, E, K vitaminlerinin emilimi ve taşınmasını sağlamaktır.
- İyi bir enerji kaynağıdırlar 1 gr. Yağ 9 kal. Verir. 1 saat ve üzeri egzersizlerde enerjinin %70i yağlardan sağlanır.
- Vücutta yapılamayan ve vücut için gerekli linoleik asitin vücuda alınımını sağlar.
- Vücut iç organlarının etrafını sararak koruyucu bir tabaka oluştururlar
- Deri altındaki depoları ile soğuktan korunmayı sağlarlar.
- Uzun sure tokluk hissi verirler.
Karbonhidratlar iyi bir enerji kaynağıdır fakat 1 saatin üzerindeki aktivitelerde enerjinin %70i yağlardan karşılanır. Yağların enerji kaynağı olarak kullanılması ile, kaslardaki glikojen depolarının boşalmasıda gecikir. Her insanın vücudunda bir maratonu tamamlayacak kadar yağ vardır. Bu nedenle müsabaka veya egzersiz öncesi aşırı yağ kullanımı gibi bir yanlışa düşülmemelidir. Yağın fazla kullanımı glikojen depolarının yeterli doygunluğa ulaşmasını önleyecektir bu nedenle sporcu kısa sürede yorulacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder